Plněná paprika s rýží
Klasika, ale nezklamávající.
Suroviny:
4 papriky – pálivé
1 cibule
300 g mletého masa
1 vejce
strouhanka
sůl
pepř
1 malý rajský protlak
hladká mouka
olej
případně trochu smetany na zjemnění
Postup:
1. Mleté maso promísíme se 2 lžícemi studené vody, necháme asi 10 minut proležet, pak osolíme, opepříme, vmícháme nakrájenou cibuli, vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Je možné do náplně přidat místo strouhanky předem uvařenou rýži. Pokud nám náplň zbyde, vytvarujeme z ní kuličky nebo šištičky.
2. Paprikám odkrojíme stopky a vyndáme semínka. Naplníme je masem a na oleji opečeme ze všech stran. Pokud máme připravené masové kuličky, opečeme je také. Zalijeme horkou vodou, přidáme rajský protlak a pod pokličkou dusíme.
3. V závěru omáčku zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané v troše studené vody, 5 minut provaříme a kdo rád, může si omáčku zjemnit trochou smetany.
4. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.