Pupáčiky
Podle krajů se na ně doptáte i jako na opekance nebo bobáľky. V Čechách se podobně připravují peciválky.
Suroviny:
500 g hladké mouky
půl kostičky droždí – 20 g
1 lžička cukru
250 ml mléka
sůl
na dokončení: máslo, med, mák mletý s cukrem moučkou (cca po 100 g)
Postup:
1. Z droždí, cukru a trochy vlahého mléka připravíme kvásek. Vlijeme ho do prosáté mírně osolené mouky a se zbytkem mléka z 250 ml zaděláme hladké těsto. Necháme v teple vykynout.
2. Na pomoučeném vále pak odebíráme kousky těsta, vyválíme je na válečky silné asi jako prst a nakrájíme je na kousky zhruba dvoucentimetrové.
3. Pupáčiky naskládáme na vymaštěný plech nebo na plech s pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
4. Upečené pupáčiky ještě za horka přelijeme na sítu vroucí vodou a na talíři je pak přelijeme máslem, ve kterém jsme rozpustili med a posypeme mletým mákem s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.