Řepánky od babičky ze Sán

Kdysi běžné pečivo, dnes vzácnost - cukrová řepa se špatně hledá.

Suroviny:
500 g mouky (půl na půl polohrubá a hladká)
čtvrt litru mléka
2 vejce
1 šálek oleje
2 lžíce cukru
30 g droždí nebo sáček suchého droždí
trošku soli
1-2 řepy cukrovky, 100 g směsi mletého máku s trochou cukru, skořice

Postup:

1. Z vlahého mléka trochu odebereme, přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. (Suché droždí sypeme ho rovnou do mouky).

2. Smícháme obě mouky, přidáme špetku soli, cukr, vzešlý kvásek, 1 vejce rozkvedlané v mléce, olej a zaděláme hladké těsto. V teple necháme kynout.

3. Řepu dobře omyjeme, nakrájíme na kolečka o síle asi 2 cm, pak je oloupeme (jde to líp, než když loupeme celou řepu), ve vodě vaříme skoro do měkka. Vývar z řepy ještě svaříme asi na polovinu objemu a máme nádherný syrob na přípravu perníku. Pár dnů můžeme uchovat v lednici.

4. Zchladlou řepu nastrouháme na mrkvovém struhadle a smícháme s oslazeným mletým mákem, okořeníme skořicí.

5. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme asi na půl cm – jako na buchty a rozkrájíme na čtverce, které plníme řepnou nádivkou. Dobře uzavřeme a vytvarujeme do oválů.

6. Řepánky dáme na plech na pečicí papír, ještě necháme chvíli kynout, pak pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a ve středně předehřáté troubě upečeme do zlatova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.