Rumový nákyp

Suroviny: 14 dkg másla, 14 dkg cukru, 14 dkg mouky, 4 vejce, 2 lžíce rumu, 7 dkg mandlí, 5 dkg rozinek, citronová kůra a šťáva, prášek do pečiva, tuk a mouka do pekáčku, případně zavařenina na potření nebo cukr moučka na ozdobení.

Postup: Utřeme máslo s cukrem a žloutky, postupně přidáme mouku s práškem, rozinky, mleté mandle, citronovou kůru a šťávu, rum a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh. Vlijeme do pekáčku a ve vyhřáté troubě zvolna pečeme. Podáváme potřené zavařeninou nebo poprášené cukrem moučkou.

Dobrou chuť vám přeje Marie Řeháková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.