Rychlobramborák
Sice to jde rychle, ale strouhání brambor se bohužel nevyhnete!
Suroviny:
brambory
sýr podle chuti – eidam nebo niva
majoránka
sůl
tuk na smažení
Postup:
1. Oloupané brambory nahrubo nastrouháme. Sýr nastrouháme najemno.
2. Na pánvi rozehřejeme tuk, dáme na něj v nepříliš silné vrstvě nastrouhané brambory, poprášíme rozemnutou majoránkou, trochu osolíme a smažíme asi 4 minuty.
3. Placku obrátíme, opět jemně poprášíme majoránkou a nastrouhaným sýrem. Když použijeme nivu, už raději nesolíme, u eidamu brambory trochu přisolíme.
4. Pečeme znovu asi 3-4 minuty, až se sýr roztaví. Hned podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.