Sekaná s překvapením
A doufám, že příjemným!
Suroviny:
400 g masa (1:1 hovězí a vepřové)
100 g sýra (eidam, gouda…)
1 houska
1 vajíčko
2-3 stroužky česneku
pepř
majoránka
sůl
1 lžíce tuku
Postup:
1. Maso umeleme společně s nakrájenou houskou, kterou jsme předem namočili ve vodě a pak lehce vymačkali.
2. Do hmoty přimícháme vejce, utřený česnek, rozemnutou majoránku, podle chuti opepříme a osolíme.
3. Na folii z masové hmoty upravíme plát, doprostřed položíme hranolky sýra a zabalíme do šišky – jako klasickou sekanou, snažíme se, aby sýr byl uprostřed. Šišku položíme na dvě špejle v pekáčku, přidáme lžíci tuku, mírně podlijeme, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby péct.
4. V závěru pečení odkryjeme, aby sekaná dostala pěknou kůrčičku.
5. Podáváme s bramborovou kaší, s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.