Slovenská slavnostní roláda

Dá to trochu práce, ale za tu pochvalu od jedlíků to stojí.

Suroviny:
750 g vepřové pečeně (maso mezi kýtou a pleckem)
250 g mletého vepřového masa
4 vejce
strouhanka
1 chlebíčková veka
100 g krupičky
3 lžíce sterilovaného nebo mraženého hrášku
1 kapie
500 g kysaného zelí
100 g uzeného špeku
asi 1 dl smetany
sůl, pepř, 1 cibule

Postup:

1. Hustou nádivku vypracujeme z mletého masa, 2 vajec, strouhanky, soli a pepře. Uděláme z ní váleček a ten zatočíme do plátu masa.

2. Maso rozřízneme na plát (nebo o to požádáme řezníka), naklepeme a zabalíme do něj nádivku, převážeme potravinářskou nití. V pekáči mírně podlité v troubě pečeme.

3. Knedlík: veku nakrájíme na kostičky, přidáme 2 vejce, krupičku, hrášek, nakrájenou kápii a v hrnečcích nebo v ubrousku uvaříme. Je-li potřeba, přidáme trošičku mléka.

4. Špek nakrájíme, rozpečeme, přidáme nakrájenou cibuli, krátce osmahneme, vložíme zelí a udusíme. V závěru přilijeme trochu smetany a dodusíme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.