Slovenská slavnostní roláda
Dá to trochu práce, ale za tu pochvalu od jedlíků to stojí.
Suroviny:
750 g vepřové pečeně (maso mezi kýtou a pleckem)
250 g mletého vepřového masa
4 vejce
strouhanka
1 chlebíčková veka
100 g krupičky
3 lžíce sterilovaného nebo mraženého hrášku
1 kapie
500 g kysaného zelí
100 g uzeného špeku
asi 1 dl smetany
sůl, pepř, 1 cibule
Postup:
1. Hustou nádivku vypracujeme z mletého masa, 2 vajec, strouhanky, soli a pepře. Uděláme z ní váleček a ten zatočíme do plátu masa.
2. Maso rozřízneme na plát (nebo o to požádáme řezníka), naklepeme a zabalíme do něj nádivku, převážeme potravinářskou nití. V pekáči mírně podlité v troubě pečeme.
3. Knedlík: veku nakrájíme na kostičky, přidáme 2 vejce, krupičku, hrášek, nakrájenou kápii a v hrnečcích nebo v ubrousku uvaříme. Je-li potřeba, přidáme trošičku mléka.
4. Špek nakrájíme, rozpečeme, přidáme nakrájenou cibuli, krátce osmahneme, vložíme zelí a udusíme. V závěru přilijeme trochu smetany a dodusíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.