Šoulet
Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den…
Suroviny:
200 g velkých krup
200 g hrachu
1 cibule
česnek
sůl
pepř
případně majoránka
sádlo
Postup:
1. Hrách předem namočíme – ráno nebo přes noc. Pak uvaříme.
2. Kroupy propláchneme na sítu a v osolené vodě uvaříme do měkka.
3. Cibuli nakrájíme a na kousku sádla osmahneme do jemně růžova.
4. Smícháme uvařený hrách a kroupy, přidáme cibuli se sádlem, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku a dáme do trouby zapéci.
5. V tradiční kuchyni se šoulet podával s husím stehnem, a pokud vám zbylo trochu sádla ze svatomartinské husy, použijte je…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.