Španělské fazolky
Je čas fazolových lusků, tak vyzkoušejte něco jiného, než klasiku ‒ fazolky na smetaně.
Suroviny:
500 g fazolek – lusků
400 g rajčat
100 g šunky
1 menší cibule
olej
sůl
Postup:
1. Fazolky pokrájíme na kratší šikmé řezy, pokud mají středová vlákna, snažíme se je stáhnout. (Rada pro zahrádkáře – pro pěstování volte odrůdy vhodné na mražení, ty totiž ta nepříjemná vlákna nemívají.)
2. Lusky povaříme v osolené vodě a pak ocedíme.
3. Mezitím si nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji.
4. Nakrájíme rajčata na plátky (komu vadí slupky, předem rajčata nařízne do kříže, spaří horkou vodou a sloupne). Lze také využít celá konzervovaná rajčata bez slupky.
5. Na zpěněné cibulce osmahneme rajčata, přidáme nakrájenou šunku, povařené fazolky, osolíme, malinko podlijeme vodou a dodusíme pěkně do měkka. Tekutina by se měla skoro celá vydusit.
6. Podáváme s bramborem nebo s rýží nebo s kouskem pečiva.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.