Špekové knedlíky

Zázrak zdravé kuchyně to zrovna není, ale to zdraví můžeme dohnat zelím!

Suroviny:
6-7 rohlíků
1 a tři čtvrtě hrnku mléka
1 a půl hrnku hrubé mouky
4 vejce
200 g uzeného masa nebo libové anglické slaniny
1 cibule
1 lžíce sádla nebo másla
muškátový květ
sůl

Postup:

1. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle nebo másle, a zatímco chladne, nakrájíme si den nebo dva dny staré rohlíky na kostky, na drobnější kostičky nakrájíme anglickou slaninu.

2. V míse smícháme nakrájené rohlíky, slaninu, osmahnutou cibuli a přidáme vejce, mléko a přisypeme mouku. Dobře promícháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme. Necháme 10 minut odstát.

3. Z hmoty mokrýma rukama tvarujeme koule o průměru asi 5-6 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 20 minut, jeden knedlík si vylovíme a na zkoušku rozkrojíme, jestli už je těsto provařené.

4. Uvařené knedlíky překrojíme nití nebo roztrhneme vidličkami nebo aspoň propíchneme, aby vyšla pára.

5. Na talíři obložíme zelím – nejchutnější je kysané, můžeme ještě přelít kostičkami rozpečeného špeku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.