Staročeské vdolky

Aneb návrat ke kořenům…

Suroviny:
350 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru
2-3 lžíce másla
půl kostičky droždí
1 žloutek
asi 2 dl mléka
špetka soli
máslo na potření
švestková povidla
tvaroh – může být tvrdý na strouhání nebo měkký
případně kysaná smetana nebo šlehačka

Postup:

1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, žloutek, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a zbytek vlažného mléka a zaděláme hladké těsto. Necháme hodinu v teple kynout.

3. Vykynuté těsto rozválíme na silnou placku, hrnečkem nebo sklenkou vykrajujeme vdolky, klademe je na pečicí papír na plechu a necháme ještě asi 15 minut kynout.

4. Pak je upečeme ve středně předehřáté troubě, v polovině pečení je obrátíme.

5. Ještě za tepla vdolky potřeme na jedné straně máslem.

6. Pak je potřeme povidly (můžeme je rozmíchat se lžičkou rumu) a posypeme strouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, zdobíme šlehačkou nebo kysanou smetanou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.