Těstoviny s nivovou omáčkou

Italské kuchyni se v Česku daří a rozhodně stojí za to hledat občas inspiraci i tam a tohle je zrovna náramně vydařený kousek!

Suroviny:
250 g těstovin – například penne
250 ml šlehačky
150-200 g sýra niva
1 menší cibule
2-3 stroužky česneku
olivový olej
muškátový oříšek
pepř – nikoli nutně
sůl
zelená petrželka

Postup:

1. Do dostatečného množství osolené vroucí vody dáme vařit těstoviny.

2. Na hluboké pánvi si na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku, opravdu krátce, aby česnek nezhořkl.

3. Zpěněnou cibuli a česnek zalijeme šlehačkou, rozdrobíme do ní nivu, okořeníme špetkou muškátového oříšku a pepřem a za stálého míchání necháme sýr rozpustit.

4. Uvařené, scezené těstoviny vmícháme do sýrové omáčky a přidáme sekanou zelenou petrželku. Můžeme zdobit plátky rajčat nebo proužky červené papriky – pro oko i pro chuť.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.