Tvarohové taštičky
Můžete je připravit jako moučník anebo v kombinaci s nějakou vydatnější polévkou poslouží i jako oběd.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
150 ml mléka
špetka soli
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
vrchovatá lžíce cukru moučky
1 vanilkový cukr
případně rozinky
máslo na přelití
cukr na pocukrování
nebo maliny, jahody či jiné ovoce
Postup:
1. Z mouky, mléka a špetky soli vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na 20-30 minut do chladu.
2. Mezitím si připravíme náplň – tvaroh dobře rozmícháme se žloutkem, vanilkovým cukrem a cukrem, kdo má rád, přidá si i rozinky.
3. Pokud chceme jídlo doplnit ovocem, pak například jahody rozkrájíme, rozmačkáme, přisladíme a s trochou vody podusíme.
4. Odpočinuté těsto do tenka vyválíme, vykrájíme kolečka – asi 10 cm průměr, okraje potřeme bílkem, doprostřed dáme lžičku tvarohové náplně, kolečka přehneme a okraje dobře stiskneme.
5. Hotové taštičky vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme asi 3 minuty. Zkusíme jednou vylovit a překrojit, jestli je těsto uvařené.
6. Taštičky vybereme z vody, na talíři je pocukrujeme a přelijeme rozpuštěným máslem nebo rozvařeným ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.