Vaječná tlačenka

Příjemné malé občerstvení, které můžete pro hosty nachystat v předstihu – jen ho musíte dobře ukrýt před domácími!

Suroviny:
6 vajec
200 g šunky nebo měkkého salámu
1 sklenička nakládané zeleniny – typ Moravanka, Kunovjanka…
200 g majonézy
1 lžička hořčice
1 cibule
1 sterilovaná okurka
případně půl bujonové kostky
sůl, případně pepř
1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku

Postup:

1. Uvaříme vejce natvrdo a zchladíme je.

2. Nadrobno nakrájíme salám, vejce, cibuli, okurku a podle potřeby i scezenou nakládanou zeleninu, pokud je ve větších kouscích. Nálev si slijeme do hrnečku.

3. V míse vše promícháme a vmícháme majonézu s hořčicí. Podle chuti osolíme, případně opepříme.

4. Dáváme-li bujón, rozvaříme asi půl kostky ve 150 ml vody, dolijeme nálevem ze zeleniny a případně tekutinu doplníme podle návodu na sáčku (mělo by být 300 ml), zahřejeme opět k varu, ale nevaříme. Dáváme-li bujón, méně solíme. Rozpuštěnou želatinu necháme trochu zchladnout, pak vlijeme do směsi s majonézou, promícháme a vlijeme do formy srnčí hřbet nebo do mísy vyložené potravinovou fólií. Necháme v chladu ztuhnout.

5. Pomocí fólie tlačenku vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme s kouskem pečiva.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.