Vánoční perníčky

Chcete-li mít perníčky pěkně rozležené, tak už pečte!

Suroviny:
500 g hladké mouky
150 g cukru moučky
100 g medu
50 g másla
2 vejce + 1 na potření
1 prášek do perníku (nebo perníkové koření a 1 kypřicí prášek)
případně kakao na obarvení těsta

Postup:

1. Do mísy prosijeme mouku s cukrem a práškem (případně i s kakaem), přidáme tekutý (ale ne horký) med, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a vejce a zpracujeme hladké těsto. Odložíme v mikrotenovém sáčku přes noc do chladu.

2. Těsto na mírně pomoučeném válu rozválíme, vykrájíme libovolné tvary – podle toho, chceme-li z perníčků mít i ozdoby na stromeček (pak nezapomeneme udělat před pečením dírku na mašličku) nebo je jen tak jíst anebo z nich složit vánoční dekoraci. Naskládáme na pečicí papír na plech, jemně potřeme rozšlehaným vajíčkem a v předehřáté troubě (180 stupňů) upečeme.

3. Zdobíme až těsně před vánoci bílkovou polevou – 1 bílek, 160 g prosátého cukru moučky a lžičku citronové šťávy třeme asi 20 minut. Elektrické metličky to urychlí. Pokud poleva vyjde příliš tekutá a stéká, zahustěte ji špetičkou škrobu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.