Vepřové na houbách
Klasika, která nezklame.
Suroviny:
200 g syrového hlávkového zelí
2 zelené papriky
2-3 cibule (podle velikosti)
ocet
marináda: půl šálku hovězího vývaru
asi deci octa
2 lžíce dobrého oleje
2 lžičky strouhaného křenu
2 lžičky sekaného kopru
sůl
trošku cukru
Postup:
1. Houby si přes noc namočíme do hrnku s vodou.
2. Plátky masa naklepeme, nařízneme okraje, osolíme a opepříme.
3. Na sádle zpěníme cibuli, odhrneme ji stranou a na rozpáleném tuku opečeme plátky masa z obou stran.
4. Přidáme namočené houby i s vodou, přikryjeme a dusíme do měkka. Kontrolujeme tekutinu, aby se maso nepřipálilo, pokud je potřeba, přilijeme trochu horké vody.
5. Kdo má rád šťávu jemnější, může v závěru přidat šálek smetany na vaření nebo šlehačky a nechat ještě povařit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.