Zapečené brambory
Takřka bez konce jsou variace na zapečené brambory – můžete je zapékat s masem, s uzeninou nebo se zeleninou a taky se sýry různého typu – například s nivou…
Suroviny:
1 kg brambor
8 stroužků česneku
150 g nivy
1 kelímek kysané smetany
200 ml mléka
sůl
pepř
tuk a strouhanka na vymazání
Postup:
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, česnek nakrájíme na jemné plátky, nivu nastrouháme.
2. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme.
3. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a narovnáme plátky brambor, které mírně opepříme a ještě mírněji osolíme, položíme pár plátků česneku a posypeme nivou. Vrstvy opakujeme, končíme bramborami.
4. Zalijeme ochucenou smetanou s mlékem a zapečeme v troubě do růžova.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.