Shromáždění v katedrále sv. Víta završilo oslavy 17. listopadu

17. listopad 2010

Mozartovo Requiem zaznělo večer ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě. Vyvrcholily tak letošní oslavy 17. listopadu - svátku boje za svobodu a demokracii. Slavnostnímu koncertu předcházely projevy arcibiskupa Dominika Duky a prezidenta Václava Klause.

Prezident mimo jiné zmínil, že výklad komunistické éry by se neměl zjednodušovat. Totalitní režim byl podle něj odpudivým, ale logickým vyústěním předchozího útoku na svobodnou společnost. Nakonec připomněl, v čem podle něj spočívá nebezpečí dneška:

„Je v novém rozmachu současného, v něčem odlišného, ale v mnohém velmi podobného postmodernistického útoku na samotné základy naší civilizace. Je ve zpochybňování tradičních institucí. Je v relativizaci hodnot, které byly, zejména zde v Evropě, přes dvě tisíciletí naší hlavní životní orientací,“ zdůraznil Klaus při slavnostním shromáždění v katedrále sv. Víta.

Po projevech, kterým naslouchala řada osobností veřejného života, došlo i na čtení úryvků v Písma a poté se katedrála rozezněla tóny Requiem Wolfganga Amadea Mozarta.

Svatovítský chrám byl kvůli slavnostní události od 16 hodin uzavřen pro veřejnost. Důvodem byla preventivní bezpečnostní opatření.

Dnešní státní svátek - Den boje studentů za svobodu a demokracii - si připomněli občané celé republiky. Vzpomínali na 17. listopad 1989, kdy brutální rozehnání studentského průvodu odstartovalo masivní účast lidí na takzvané sametové revoluci.

Připomněli si ale také 17. listopad 1939, kdy nacisté v protektorátu Čechy a Morava uzavřeli vysoké školy, vedoucí představitele vysokoškoláků zatkli a popravili, stovky českých studentů zbili a odvlekli do koncentračních táborů.

autoři: teb , era , mta
Spustit audio