Smetana byl zlobivé dítě a hrál si s výbušninami. Hudbu skládal i hluchý, uměl si ji představit v hlavě

22. březen 2024

Jaký byl slavný skladatel Bedřich Smetana jako malý? Jak zní přesmyčka názvů jeho nejslavnějších oper? A jak mohl skládat, když ohluchl? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior přivítala moderátorka Jana Richterová šéfredaktora rozhlasových hudebních stanic ČRo D-dur a Jazz Lukáše Hurníka. Povídali si o skladbách Bedřicha Smetany v rámci oslav jeho dvoustého výročí narození.

Šéfredaktor hudebních stanic D-dur a Jazz Lukáš Hurník

Hudbu nepotřeboval slyšet

Vážná hudba se u nás poslouchá už přes 300 let. Ne nadarmo se českým zemím přezdívalo konzervatoř Evropy, pochází od nás totiž skladatelští géniové jako Dvořák nebo právě Smetana. 

Než se Bedřich Smetana stal známým umělcem, prošel si divokým dětstvím. „Byl velmi zlobivý s velmi špatným prospěchem. Jeho nejhloupější nápad byl, že si šel hrát s výbušninami na břeh rybníka,” říká Lukáš. Exploze budoucího skladatele poranila a od té doby byl dlouhodobě nemocný.

Přesto se stal umělcem a tvořil dokonce i v pozdějším věku, kdy přišel o sluch. „Jako skladatel mohl skládat dál, protože tu hudbu v hlavě slyšel,” překvapuje. Hudbu si tedy jen představoval a zapisoval na notový papír,. Ten, kdo papír obdržel, mohl hudbu podle notového zápisu zahrát.

Co znamená BraProDaLiDvěHuTaČe?

Smetana složil mnoho dodnes oblíbených oper. Jejich názvy se skrývají v přesmyčce: BraProDaLiDvěHuTaČe (víc zjistíte na konci článku). Oblíbená je i jeho symfonie Má vlast. „Celá ta skladba má 70 minut,” říká šéfredaktor Hurník. 

Má vlast se skládá z několika části, které naši zemi symbolizují. Ta nejznámější nese název Vltava. „Smetana se rozhodl, že bude líčit naši národní řeku Vltavu, jak se sbíhají dva pramínky a pak pokračují.” Láska k rodné zemi se dá tedy vyjádřit i prostřednictvím hudby. A to se Smetanovi povedlo.  

Víte, jaký je  mezi operou a muzikálem? I to se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Co se skrývá pod přesmyčkou BraProDaLiDvěHuTaČe?

Je to zkratka názvů Smetanových oper v pořadí, jak vznikly:

  • Braniboři v Čechách
  • Prodaná nevěsta
  • Dalibor
  • Libuše
  • Dvě vdovy
  • Hubička
  • Tajemství
  • Čertova stěna

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související