Smysl uvažování. Proč je filosofický způsob uvažování důležitý nejen v každodenním životě, ale třeba i v chápání architektury?

9. květen 2024

Pro před prázdninami poslední z Mozaikových úvah o tom, jakou roli hraje architektura a vůbec prostředí v našem životě, se hodí rekapitulační téma. Původně jsem chtěla uvést několik inspirativních staveb z poslední doby a přidat třeba zásadní knihu o architektuře – knihy totiž považuji v ovlivňování prostředí okolo nás za neméně důležité, protože formují způsob, jakým prostředí vnímáme a jak o něm přemýšlíme.

A přišla mi na mysl znovu autorka, kterou jsem v našich úvahách už jednou zmiňovala, a sice Tereza Matějčková. Autorka nedávno za jednu z posledních dvou knih získala cenu Magnesia Litera, což je pro mne důvod spíše ji nezmiňovat – to teď už dostatečně dělají druzí. A především se vůbec nejedná o knihy o architektuře, ale filosofické. Přesto zvítězila nad stavbami.

Pokud bych měla za sebe interpretovat práci Terezy Matějčkové (nejsou to jen knihy, ale také pravidelné podcasty na Echu 24), tak je to filosofické uvažování o situacích našeho každodenního života, které je propojuje s univerzální, často abstraktní filosofií – současnou i historickou, ale i s kulturou, politikou, apod. A tím nám umožňuje nahlížet na to, co se nám děje a především jak sami myslíme a konáme, v širších souvislostech. A klade nám otázky proč. Zatímco my jsme zvyklí nejvíce na „co“, tedy na informativní popis věcí, a někdy také na „jak“, to ale spíše v rovině nástrojů. Takové přemýšlení například také pomáhá porozumění mezi lidmi. Jsme polarizovaná společnost, polarita ale není založená na debatě, na vyargumentovaných názorech. Je to jen postoj, kdy heslovitě přebíráme nějakou ideologii, a jsme pro nebo proti. Také považuji za důležité, že ačkoli Matějčkové uvažování je kritické, zároveň říká, že kritika je pro ni až na druhém místě, na prvním má to, co Emil Cioran nazval „cvičením v obdivu“, tedy hledání, za co druhého ocenit

Matějčková nám otevírá prostor určitého způsobu chápání světa, který je aplikovatelný i na architekturu. Může například ovlivňovat způsob, jakým sami architekturu užíváme a prožíváme. Můžeme si intenzivněji uvědomit, že vůbec existuje, vnímat víc její vlastnosti, a také proč je konkrétní budova taková, jaká je. A také, co reprezentuje – a tím zase obohatit naše prožívání o souvislosti, ke kterým nás vede. Zároveň je to přístup, který může ovlivnit, jak budeme při vytváření prostředí rozhodovat a konat. Tedy v souvislostech a s vědomím proč.

Takže vrátím-li se k důležitosti podobného typu uvažování, je myslím potřeba ocenit stanici Vltava Českého rozhlasu, že prostor pro takové úvahy poskytuje, a to samozřejmě nejen mně. Považuji to v dnešní době, kdy jsme zaplaveni informacemi, ale potřebujeme také pochopit, proč se věci dějí, s čím souvisí a co je za nimi – za klíčové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.