Snoubení chutí je v gastronomii velmi důležité, je přesvědčený šéfkuchař Robert Sklenář

Liberecký šéfkuchař Robert Sklenář dělá v současné době svým kuchařským uměním radost na Moravě. Rozhodující pro kvalitu jídla jsou pro něj čerstvost a spolupráce s místními farmáři.

Čtěte také

„Mám rád, když si projdu okolí, místní dodavatele, farmáře, a vždycky si spolu sedneme, pobavíme se o těch věcech, ochutnám, oni vytáhnou nějaké vzorky, a dejte si, ochutnejte a podobně, a já už u toho, kdy to ochutnávám, si v hlavě sumíruju, k čemu bych to dal, jaká je to chuť,“ popisuje liberecký šéfkuchař Robert Sklenář, který v současné době působí v kuchyni ve Vinařství Šílová v Mikulově na Moravě, co předchází vlastnímu vaření.

„Snoubení chutí je v gastronomii velmi důležité, a tak si to propojuji. A když si k tomu můžu dát ještě decku vína, tak si ji dám, abych si to všechno spojil, a tohle mě hrozně baví,“ dodává s úsměvem.

Jak se Robert Sklenář dostal ke své profesi? Na jaké období rád vzpomíná? Proč nezapomene na konci dne poděkovat všem v kuchyni i na place? A jak se mu daří vychovávat nové kuchaře? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.