Sumi Jo, hvězda pod krumlovským nebem

22. červen 2015

Symfonický orchestr Českého rozhlasu už tradičně – a v souladu se statutem rezidenčního tělesa – doprovází světově proslulé pěvce na zahajovacích koncertech Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. Letos se hosté mohou těšit na korejskou koloraturní sopranistku Sumi Jo. Společně s ní vystoupí italský tenorista z milánské La Scaly Danilo Formaggia a dirigent Petr Vronský. Doufejme, že v pátek 17. července zavládne přívětivé počasí – koncert se má konat pod širým nebem v Pivovarské zahradě.

O hvězdě večera se na webových stránkách pořadatele dočteme: Kariéra Sumi Jo začala neuvěřitelně strmě a záhy ji zavedla do špičkových světových operních a koncertních center. Její výkon v úloze Gildy ve Verdiho Rigolettovi v roce 1986 totiž upoutal pozornost dirigentské legendy Herberta von Karajana, který ji vzápětí obsadil do Verdiho opery Maškarní ples po bok legendárního tenoristy Plácida Dominga. Stalo se tak během Salcburského festivalu v roce 1987.

Od té doby je hostem těch nejprestižnějších operních pódií - newyorská Metropolitní opera či londýnská Royal Opera v Covent Garden, kde debutovala jako Olympia v Hoffmannových povídkách a záhy se uvedla také jako Adina v Donizzetiho Nápoji lásky či Mozartova Královna noci. Úspěchy na sebe nedaly čekat a její triumfy samozřejmě zaujaly také majitele nejvýznamnějších nahrávacích studií. Její široký lyricky měkce znějící belcantový repertoár jí přinesl i prestižní Cenu Grammy. Hostuje po celém světě ve všech významných metropolích s nejlepšími světovými orchestry, po boku vynikajících operních hvězd a pod taktovkou uznávaných dirigentských osobností. Mezi nimiž nechyběli ani James Levine, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Kent Nagano či Sir Georg Solti.

Dodejme ještě, že původně měl SOČR účinkovat i na dalším koncertu MHF Český Krumlov. Festival ovšem musel z finančních důvodů přistoupit k dílčím změnám a redukci počtu pořádaných programů. Letošní 24. ročník se tak uzavře už 8. srpna.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu