SOČR nadále hýří barvami a energií

24. duben 2017

…dá se usoudit z dnešního setkání s novináři v budově Českého rozhlasu, přímo v prostorách legendárního Studia 1, kde orchestr zkouší, nahrává a čas od času též koncertuje.

Katalog sezony 2017/2018 (.pdf)

Na tiskové konferenci za přítomnosti šéfdirigenta Ondreje Lenárda, ředitele orchestru Jakuba Čížka, dramaturga Josefa Třeštíka a koncertního mistra Vlastimila Kobrleho, jakož i hostů, pěvce Adama Plachetky, který promluvil prostřednictvím skypecallu, a ředitelky organizace Zámek Liteň Ivany Leidlové, byli přítomní publicisté a další zájemci seznámeni s pestrou nabídkou programů ve třech koncertních řadách.

Po slavnostní 90. sezoně nás čeká sezona plná barev a energie, jejímž hlavním atributem je různorodost.

Důkazem toho jsou klasická díla orchestrálního repertoáru, konkrétně třeba Berliozova Fantastická symfonie, Beethovenova Devátá nebo Requiem Giuseppe Verdiho, kombinovaná se sporadicky uváděnými skladbami slavných autorů, k nimž řadíme taneční báseň La Péri Paula Dukase, Debussyho Hry nebo raný Klavírní koncert Vítězslava Nováka.

Stejně jako v minulé sezoně dojde i tentokrát na premiéru nového opusu, zkomponovaného přímo na objednávku SOČRu. Konkrétně půjde o dílo Narcissus pro violoncello a orchestr od Jana Ryanta Dřízala, při jehož prvním provedení spojí orchestr síly s dirigentem Markem Šedivým a violoncellistou Tomášem Jamníkem.

A je-li řeč o uměleckém mládí, zmiňme dále účinkování hornistky Kateřiny Javůrkové, houslisty Jana Mráčka nebo dirigenta Jiřího Rožně, který ke koncertu, kde zazní díla Stravinského, Kalabise a Janáčkova Glagolská mše, uvedl: “Koncepci večera považuji za velice zajímavou, netradiční a vzrušující. Myslím, si, že se posluchači mají na co těšit.“


Co se týká uspořádání koncertních cyklů, hlavním pilířem sezony je řada „R – Když klasika je vášní“. Zahrnuje dvanáct koncertů ve Dvořákově síni Rudolfina a opět v ní budou vašimi společníky přední čeští a světoví umělci. Uslyšíte violoncellistu světového jména Stevena Isserlise v koncertu klasika francouzské hudby 20. století Henriho Dutilleuxe, fenomenálního cembalistu Mahana Esfahaniho, který zahraje Cembalový koncert Viktora Kalabise a v podání ukrajinského violisty Maxima Rysanova vyslechnete Rapsodii-koncert Bohuslava Martinů.

Celkem pět koncertů v této řadě diriguje šéf tělesa Ondrej Lenárd, pro kterého bude 91. sezona již sedmou v čele rozhlasových symfoniků. Pokračuje i spolupráce orchestru s Tomášem Braunerem coby hlavním hostujícím dirigentem.

Ondrej Lenárd

Za dirigentský pult se dvakrát vrátí mj. i Polák Michał Nesterowicz, jehož jsme poznali vloni na mimořádně úspěšném večeru s klavíristou Lukášem Vondráčkem. V programu kombinujícím hudbu Zemlinského, Janáčka, Richarda Strausse a Ligetiho se můžete těšit na skvělého německého dirigenta Alexandera Liebreicha.

K velké radosti orchestru se v 91. sezoně stal residenčním umělcem SOČRu báječný basbarytonista Adam Plachetka. Představí se celkem na třech koncertech. V září vzdá společně s dalšími pozoruhodnými pěvci poctu Jarmile Novotné (jedná se o mimořádný koncert, pořádaný ve spolupráci se Zámkem Liteň), v říjnu si ve Foru Karlín splní svůj dávný „muzikálový sen“ a v lednu v Rudolfinu zazpívá hudbu Richarda Strausse. Ano, Adam Plachetka třikrát a pokaždé docela jinak.

Řada „N – Nové horizonty“ občas „zvedá ze židlí“ konzervativněji laděné publikum, na druhou stranu přivádí do koncertních síní i posluchače, kteří se klasiky stále trošku bojí. Ředitel SOČRu Jakub Čížek k ní uvádí: „V nových horizontech i pro příští sezonu platí, že jde o speciální, mnohdy unikátní projekty, které nelze jednoduše opakovat. Tentokrát to bude například koncert s filmem pro celou rodinu. Těším se, až na něm uvidím nejen rodiče, ale právě i děti a školáky a společně oslavíme Janáčkovo výročí.“

Ano, své děti můžete přivést na nádherný odpolední projekt ve Foru Karlín, kde se bude promítat animovaný film z dílny BBC Příhody lišky Bystroušky, a to za doprovodu živě hrané hudby v podání SOČRu pod taktovkou Francouze Laurenta Pillota.

Forum Karlín

Dále si vedle už zmíněného muzikálového večera s Adamem Plachetkou vychutnáte v cyklu „N“ osobitý styl jedné z nejpopulárnějších českých zpěvaček Anety Langerové, či oceníte kouzlo, šarm a noblesu lehkonohé múzy v podobě operetního gala.

Pokračuje i komorní řada ve Studiu 1, ve které se orchestr představuje jako menší těleso a jeho členové coby vynikající sólisté. Tentokrát se k dané výzvě postavili čelem hornistka Jana Švadlenková, klarinetista Lukáš Dittrich, fagotista Milan Muzikář, violistka Markéta Sádecká, kontrabasista Radomír Žalud, flétnista Mario Mesany a jako host laureát řady mezinárodních soutěží včetně rozhlasového Concertina Praga, klavírista Matyáš Novák. Vašimi průvodci zůstávají Jitka Novotná a Vasil Fridrich.

Vzrušující, objevné, slavnostní, poetické i taneční – takové a lecjaké jiné (což ve značné míře záleží též na posluchačích) budou koncerty SOČRu v jeho 91. sezoně.



My jsme SOČR
Do nové sezony vstupuje SOČR s novou komunikační kampaní s ústředním claimem „MY JSME SOČR“, upřesňuje brand manažerka SOČRu Ilona Topolová:
„Má vyjádřit jednotnost a hrdost všech muzikantů na plnění svého poslání, na odvážné kroky, týkající se zařazování soudobých hudebních děl do dramaturgie, a na propojování hudebních žánrů. Je rozdělena do tří vizuálů, z nichž každý reprezentuje jednu koncertní řadu. Při vytváření kampaně jsme se zaměřili na to, co hudba znamená pro nás, co nám přináší, co v nás vyvolává a co bychom chtěli, aby vyvolala v našich posluchačích. Klasická řada R je náš život, vášeň i poslání. V ,Nových horizontech´ naopak tvoříme, hrajeme si a experimentujeme. V komorní řadě S pak chceme být co nejblíže našemu publiku. Celá kampaň vznikala v prostorech Studia 1, které je SOČRu ,domovem´. Tvářemi kampaně jsou muzikanti SOČRu.“

Prodej abonentních i jednotlivých vstupenek na všechny koncerty rozhlasových symfoniků bude zahájen 26. dubna 2017. Stálým abonentům rezervujeme jejich místa v sále po dobu 14 dnů, tedy do 12. května. Nově nabízíme online prodej abonentních vstupenek pro nové abonenty, také si můžete sestavit své abonmá na míru a využít bohaté nabídky slev pro děti, studenty i seniory.

Do 91. sezony vstupuje SOČR s mnoha smělými plány a předsevzetími, elánem i odhodláním. Výmluvná jsou v tomto smyslu slova ředitele SOČRu Jakuba Čížka: „Novou sezonu jsme plánovali se stejnými vizemi jako sezonu devadesátou. Máme rádi pestrost a záleží nám na tom, aby posluchači díky nám objevovali nové tituly i autory. Proto jsme jako určitý kontrast k oblíbeným skladbám zařadili díla méně hraná od slavných autorů a připravili další světovou premiéru od českého autora. Zakládáme si také na prvotřídní interpretační kvalitě.“

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu