Americko-český večer

12. prosinec 2016

Rozhlasoví symfonikové vás opět zvou na návštěvu „k sobě domů“. Přijďte do Studia 1 na Vinohradské 12, zakuste atmosféru nahrávání a přímého rozhlasového přenosu, buďte hudebníkům nezvykle nablízku a poznejte je i coby sólisty či komorní hráče.

Druhý koncert z nové abonentní řady s podtitulem „Tady žije SOČR“ se koná v úterý 13. prosince a jeho dramaturgie nabízí poutavou konfrontaci děl autorů českých a amerických.


Hlavní je načasovat si formu a být na koncert v nátiskové pohodě. V této skladbě jde totiž hlavně o krásu trubkového tónu a intonační pohodu ve všech polohách nástroje.Marek Zvolánek


U nás hobojistů je nejdůležitější se připravit po strojkové stránce. Nepříjemné je třeba hrát ve vysoké poloze silně a po dvou taktech pauzy nasadit v úplném pianissimu hluboký tón. Na to je potřeba výborný strojek, dobře seřízený nástroj a hráč ve výborné kondici.Jitka Tomšíčková


Harfový part Koncertní hudby Zdeňka Lukáše obsahuje hodně harmonických změn. Ty tvoří harfista pomocí pedálů, jichž má nástroj sedm. Jenom třeba ve 3. větě musím šlápnout více než stokrát.Lydie Härtelová

Večer uvede Quiet City od Aarona Coplanda pro trubku Marka Zvolánka, anglický roh Jitky Tomšíčkové a doprovodné smyčce.

Harfistka Lydie Härtelová přednese Koncertní hudbu od Zdeňka Lukáše, skladbu z 80. let, jejíž hudební řeč sólistka charakterizuje jako velmi srozumitelnou, melodickou, inspirovanou lidovými motivy, vpravdě českou.

V následném Adagiu od Samuela Barbera dostanou skvostnou příležitost blýsknout se hráči na smyčcové nástroje a skóre českých a amerických autorů v závěru vyrovná Bohuslav Martinů a jeho Toccata e due canzoni pro komorní orchestr.

Vše se odehraje pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Tomáše Braunera, večerem vás provedou moderátorka Jitka Novotná a herec Vasil Fridrich. Začínáme v 19.30 ve Studiu 1 – a také v přímém přenosu na stanici ČRo Vltava.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu