České stopy ve světě

12. prosinec 2016

…tedy stopy hudební jsou bez veškerých pochybností nepřehlédnutelné. Se SOČRem se po nich můžete vydat v pondělí 19. prosince si na 5. abonentním koncertu z cyklu „R – Když klasika je vášní“.

Připomeneme si jedinečné skladatelské osobnosti naší země a zároveň se potěšíme výkony pozoruhodných, převážně českých interpretů. Pozvání SOČRu přijali zpěváci Kateřina Kněžíková, Michaela Kapustová, Jaroslav Březina, Adam Plachetka a klavírista Nicolas Hodges.

Přidají se Pražský filharmonický a Kühnův dětský sbor. Ti všichni vystoupí pod vedením renomovaného dirigenta Tomáše Netopila, který nejeden úspěch zaznamenal také ve spolupráci se SOČRem.

Jaká díla jsou na programu? Od dosud ne zcela doceněného českého skladatele druhé poloviny 20. století Jana Nováka, který po roce 1968 emigroval a postupně žil v Dánsku, Itálii a Německu, vyslechneme Filharmonické tance.

Poté poznáme skladbu našeho současníka, zejména v zahraničí velmi často uváděného Miroslava Srnky, letos 41letého. V kruzích zaměřených na novou hudbu je uznávanou veličinou. Určitě jste zaznamenali třeba nedávnou premiéru jeho opery Jižní pól v Mnichově, nastudovanou za spoluúčasti předních pěveckých hvězd Thomase Hampsona a Rolanda Villazóna.

Nás čeká ovšem Klavírní koncert Miroslava Srnky, který měl premiéru před čtyřmi lety v sále vídeňského Musikvereinu. Sólový part tehdy přednesl Nicolas Hodges – a přednese ho i 19. prosince v Rudolfinu.

Večer završí Kytice, vokálně-instrumentální cyklus Bohuslava Martinů na lidové texty, vybrané ze sbírky Františka Sušila, která byla pro skladatele ohromnou inspirací.

Začínáme v 19.30 ve Dvořákově síni Rudolfina a pokud nebudete v sále, můžete si naladit přímý rozhlasový přenos. Vysílá ho ČRo Vltava.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu