Debut Bryna Terfla v Praze doprovodí SOČR

29. prosinec 2008

V úterý 13. ledna zazpívá ve Smetanově síni Obecního domu světoznámý bas-barytonista Bryn Terfel. Partnery mu budou rozhlasoví symfonikové pod taktovkou italského dirigenta Paola Olmiho, jako host koncertu vystoupí sopranistka Simona Houda Šaturová.

Bryn Terfel je ve světě hudby nesmírně uznávanou osobností. Kritici ho považují za jednoho z nejlepších interpretů role Wotana ve Wagnerově Prstenu. Vyniká skvělým hlasem, bezchybnou dikcí i hereckým talentem.

Od svého debutu ve Velšské národní opeře roku 1990 v roli Guglielma v Mozartově Cosi fan tutte začal velmi rychle budovat svůj operní repertoár. Jeho první mezinárodní nabídka přišla ze Salcburku. Od té doby se objevuje ve všech prestižních operních domech s rozmanitým repertoárem od Mozarta po Wagnera, od Pucciniho po Stravinského, od Verdiho po Brittena...

V operních představeních je uznáván zejména díky své interpretaci Figara, Wotana a Falstaffa, ale i jiných rolí, např. Holanďana v Bludném Holanďanovi, Mefistofela ve Faustovi, Leporella a Dona Giovanniho, Jochanaana v Salome, Scarpii v Tosce, Wolframa v Tannhäuserovi, Dulcamary v Nápoji lásky.

Terfel vyniká i v intimnějším prostředí recitálů a písňové tvorby. V roce 1989 vyhrál Cardiffovu pěveckou soutěž a od té doby na tento písňový repertoár nezapomíná. Je dokonalým interpretem německých písní od Schuberta po Schumanna, anglické písně od Vaughana Williamse, Butterwortha, Finziho a Irelanda. Vedle tohoto repertoáru také uvádí a nahrává velšské písně.

Během své kariéry nasbíral mnohá ocenění, např. Grammy ze nejlepší vokální počin ve vážné hudbě v roce 1996, Zpěvák roku a Album roku za platinové CD na Classical Brit Awards v roce 2004.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu