Dvořákovy serenády

18. leden 2017

Dva parádní kousky z odkazu Antonína Dvořáka připravili pro návštěvníky třetího koncertu z cyklu „Tady žije SOČR“ rozhlasoví symfonikové na úterý 24. ledna.

Dechaři pod vedením hobojisty Zdeňka Ryse se blýsknou v Serenádě pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas, ke které skladatele inspiroval koncert Vídeňských filharmoniků a tamní uvedení Mozartovy Serenády B dur pro dechové nástroje. Dvořákova hudba je sice do jisté míry klasicistně uměřená, svým charakterem každopádně bytostně česká. Okouzlila mnohé, včetně Johannesa Brahmse.

Jistě bude zajímavé vyslechnout si, jak se hudebníci na provedení skladeb (bez dirigenta!) připravovali, zda objevili nějaké mimořádně inspirativní nahrávky a do jaké míry jim byly pomocníkem nové notové materiály, které vydalo nakladatelství Bärenreiter. Jeho šéfredaktorku a programovou manažerku Evu Velickou rovněž přivítáme ke krátkému rozhovoru, stejně jako dramaturga SOČRu Josefa Třeštíka.

Není těžké odtušit, že druhou skladbou večera bude Serenáda pro smyčcové nástroje E dur. Koncertní mistr Vlastimil Kobrle přizval k jejímu provedení dalších osmnáct hudebníků. Nakolik se mu při zkouškách oživily vzpomínky na někdejší působení v Sukově komorním orchestru a intenzivní spolupráci s umělcem z Dvořákova rodu, mistrem houslí Josefem Sukem?

Ptát se za vás budou moderátoři Jitka Novotná a Vasil Fridrich. Začínáme v 19.30 ve Studiu 1 – a také v přímém přenosu na stanici Vltava.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu