Jan Kučera, nový dirigent SOČRu

3. září 2008

Na základě rozhodnutí vedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu a jeho umělecké rady byl s platností od koncertní sezony 2008/2009 angažován na místo dirigenta SOČRu Jan Kučera.

Příležitosti k práci s rozhlasovými symfoniky dostával už od roku 2002 jako asistent šéfdirigenta Vladimíra Válka. Se SOČRem a ve spolupráci se světoznámým tanečním souborem Compagnie Marie Chouinard z Kanady uvedl v červnu roku 2007 v pražské Sazka Aréně Stravinského Svěcení jara (v rámci festivalu Tanec Praha). V téže době získal v dirigentské soutěži Pražského jara čestné uznání. V říjnu 2007 se SOČRem úspěšně vystoupil mj. s Dvořákovou Novosvětskou symfonií v Musikvereinu ve Vídni, letos v červnu se v rámci 9. japonského turné rozhlasových symfoniků představil i tamnímu publiku.

Jan Kučera (1977) se hudbě věnuje od svých pěti let. Klavír studoval v Praze ve třídě prof. Jiřího Tomana. Na Pražské konzervatoři se věnoval dirigentskému oboru u Miriam Němcové, Miroslava Košlera a Vladimíra Válka (na absolventském koncertu provedl Kučera společně se SOČRem v premiéře tři své symfonické básně na náměty z děl českých literátů - L. Kundery, B. Hrabala a J. Koláře). Právě Vladimír Válek pak vedl jeho studium dirigování i na Akademii múzických umění (absolutorium 2006).

Kompozici Kučera absolvoval na pražské konzervatoři u Bohuslava Řehoře. Ve své dosavadní skladatelské činnosti zasáhl do několika žánrových oblastí. Tvoří kompozice symfonické i komorní, kantátové i písňové, zároveň píše scénickou hudbu k inscenacím pražských i oblastních divadelních scén (Vinohradské divadlo, Rokoko, Divadlo Český Těšín aj.). Plodná je jeho tvorba v oblasti aranžérské - pro silvestrovský koncert České filharmonie 2003 upravil písně Jaroslava Ježka a písně z českých filmů. Nevyhýbá se ani jazzu; z jeho úzké spolupráce se smyčcovým ansámblem Epoque Quartet a ze spojení s jeho vlastním jazzovým klavírním triem mimo jiné vzešlo autorské CD Stav beztíže.

Jako dirigent spolupracuje i s dalšími předními orchestry naší země; kromě klasického repertoáru s nimi natočil či veřejně realizoval na 40 symfonických děl soudobých autorů. Často se jednalo o premiéry. Doprovázel řadu výtečných sólistů (Václav Hudeček, Eugen Indjic, Jan Simon, Boris Giltburg, Otto Sauter, Martin Válek, Roman Patočka). Počátkem roku 2007 provedl ve Španělsku se Symfonickým orchestrem oblasti Murcia mj. Dvořákovu 7. symfonii a s Dětskou operou Praha natočil na CD a následně dirigoval v pařížské L'Opéra de la Bastille operu Hanse Krásy Brundibár.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu