Nezatracujte soudobou hudbu!

22. leden 2016

Poznejte tvorbu našich současníků, pánů Temla, Filase, Bartoně a Gemrota.

Jejich díla přednesou v doprovodu rozhlasových symfoniků varhaník Aleš Bárta, trumpetista Marek Zvolánek, saxofonista Jiří Hlaváč a klarinetista Irvin Venyš.

U dirigentského pultu stane Marek Šedivý, který se SOČRem poprvé spolupracoval v prosinci 2014. Po dalším půlroce se potkali na festivalu Pražské jaro a do třetice se tak stane tentokrát, v pondělí 8. února.

Přímý přenos na Vltavě, 8. února od 19:30

Večer zahájí Koncert pro varhany č. 3 „Te Deum laudamus“ od Jiřího Temla (1935), dlouholetého rozhlasového redaktora a dramaturga. Jako mladý hudebník varhaničil na několika kůrech v západních Čechách, posléze pro tento nástroj napsal řadu kompozic, v nichž díky hluboké znalosti i citlivosti nápaditě využil barevných možností varhan i orchestru.

VSTUPENKY: Teml / Filas / Bartoň / Gemrot

Juraj Filas (1955) se ve svých uměleckých postojích otevřeně hlásí k tradici nejlepších mistrů evropské hudby. Jeho tvorba se často uvádí v zahraničí (docela nedávno např. v Carnegie Hall), je tam oblíbená a pozitivně oceňovaná. Koncert pro piccolo trubku a orchestr jistě zaujme i vás.

V širokém spektru kompozic Hanuše Bartoně (1960) najdeme vedle děl opřených o hudební tradici i skladby experimentující. Koncert pro altsaxofon, klarinet a orchestr zazní v premiéře. Na výsledné podobě sólových partů se aktivně podíleli oba sólisté, pánové Hlaváč a Venyš.

Čtěte také

Ve finále to bude náš další rozhlasový kolega, hudební režisér a pedagog Jiří Gemrot (1957), resp. jeho Druhá symfonie. Podle slov autora je poklonou hudbě dob vzdálených, konkrétně čtyřvěté cyklické formě.

Abychom vás na večer v Rudolfinu náležitě naladili, rádi vás odkazujeme na rozhovor s posledním ze jmenovaných skladatelů. Jiří Gemrot se v něm mj. obsáhle zamýšlí nad otázkou, proč se publikum bojí soudobých autorů?

Vy se jich, doufejme, nebojíte. Hold českým autorům společně složíme v pondělí 8. února od 19.30 ve Dvořákově síni Rudolfina. Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu