Odešla legendární cembalistka Zuzana Růžičková. SOČR uctí její památku Kalabisovým koncertem

3. říjen 2017

Letos v lednu oslavila devadesátiny. Nebývale významná osobnost českého hudebního umění, v mnoha ohledech jeho legenda, hybatelka a inspirátorka, vynikající cembalistka a pedagožka, dříve klavíristka, paní prof. Zuzana Růžičková opustila pozemská pódia 27. září 2017.

V její drobné křehké postavě byla ukryta bojovnice, která své zápasy, mnohdy přetěžké a svízelné, vyhrává. Vyvzdorovala si leccos – hudbu jako životní poslání a koneckonců i život sám.

Za II. světové války prošla několika koncentračními tábory, v otřesných podmínkách strávila bezmála čtyři roky. Přesto se dokázala dále vzdělávat, v rámci stěží představitelných limitů se dotýkala umění a hýčkala si představu o tom, jak se opět jednou její upracované a zkřehlé ruce rozeběhnou po klávesnici.

Cembalo si zvolila z lásky k Bachově hudbě a stalo se její životní láskou, posláním, vášní. Projezdila s ním celý svět – Japonsko, Austrálii, Thajsko, Spojené státy, Kanadu; z Evropy nehrála jen v Albánii a v Řecku. Zároveň se orientovala na hudbu současníků, tvorbu 20. století.

Jeden z nich, Viktor Kalabis, jí byl drahým souputníkem v manželství naplněném hlubokým souzněním. Sdíleli mnohé, vedle lásky k hudbě a umění také lásku k rozhlasu a mladým interpretům; ta se znamenitě propojila v umělecké soutěži Concertino Praga.

Zuzana Růžičková a Viktor Kalabis

Oslnivou hudební kariéru paní profesorky lemoval bezpočet cen a uznání. Navzdory úctyhodnému věku se stále podílela na činnosti hudebních institucí, výborů, porot. Jejím posledním žákem byl Peršan Mahan Esfahani, dnes jeden z nejúspěšnějších světových cembalistů.

Právě on navrhl pro své nadcházející vystoupení s rozhlasovými symfoniky provedení Koncertu pro cembalo a smyčcový orchestr Viktora Kalabise. Chtěl tak vzdát hold skvělému skladateli, moderní české hudbě a nepochybně potěšit i milovanou paní profesorku.

Život to zařídil jinak. Koncert 12. února 2018 bude věnován památce dámy, pro kterou se hudba stala životní potřebou, náplní i smyslem.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu