Orffova Carmina Burana v Českém Krumlově

9. srpen 2016

Závěrečný koncert 25. ročníku MHF Český Krumlov byl skutečně velkolepý. 6. srpna v Pivovarské zahradě zaznělo dílo Carla Orffa Carmina Burana, světoznámá kantáta inspirovaná motivy ze stejnojmenné středověké sbírky náboženských, satirických, milostných a pijáckých písní a básní.

Jde o studentskou poezii pocházející z rukopisu sepsaného kolem roku 1230, který byl objeven v benediktinském klášteře na úpatí Alp. Nyní je uložen ve Státní bavorské knihovně.

Carl Orff jednoduše a přesto v kontextu klasické hudby novátorsky tento cenný středověký pramen zužitkoval a vytvořil působivé dílo včetně nejpopulárnější části Fortuna imperatrix mundi (Štěstěna vládne světu).

V kantátě, která je první a nejznámější z Orffovy trilogie Trionfi, se střídají sólové výstupy s majestátními částmi za výrazného doprovodu orchestru. Kantáta zní ve srovnání s jinými díly tohoto žánru exoticky, oblíbený je její perkusivní styl (tj. důležitá úloha bicích nástrojů), synkopovaná rytmika, jednoduchost i „rustikálnost“ a jasné, přehledné melodie.

Čtěte také

Od svého prvního provedení v roce 1937 sklízí Carmina Burana úspěchy po celém světě a postupně se stala díky své originalitě a osobitosti jednou z nejhranějších skladeb 20. století.

Dílo provedl Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Petra Vronského, pěveckými sólisty byli sopranistka Natalia Roman z Moldávie, dále jihoafrický kontratenorista Roger O. Isaacs a norský barytonista Audun Iversen. Zazpíval též Kühnův smíšený sbor a Kühnův dětský sbor.

autor: Mirka Štípková
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu