Předprázdninové rozloučení s koncerty v Rudolfinu

14. duben 2016

Před létem, před časem cest a výprav za poznáním, se můžete 9. května ještě jednou vydat na hudební toulky s rozhlasovými symfoniky.

VSTUPENKY

Romantismus, citovost, prvky finského folkloru – to vše zahrnuje symfonická báseň s vlasteneckým titulem Finladia, která svému autorovi dopomohla k celoevropskému renomé.

Přímý přenos koncertu odvysílá v pondělí 9. května od 19:30 Český rozhlas Vltava.

Jako téměř ve všech skladbách Jeana Sibelia i ve Finlandii znějí převážně barvy temnější, hlouběji položené. K vyznění hudby neodmyslitelně patří i jistý druh až barbarské divokosti a melancholie.

Jeden z posledních opusů zřídka uváděného Reinholda Moriceviče Gliera, Koncert pro lesní roh B dur, se vyznačuje nesmírně náročným, zároveň vděčným sólovým partem. V Rudolfinu dílo zazáří ve vynikající interpretaci Radka Baboráka, jednoho z těch českých umělců, o kterých se ve světě skutečně ví.

Čtěte také

Nikolaj Rimskij-Korsakov se v mládí plavil jako námořní důstojník mnoha moři. Jeho vůbec nejhranější skladba, suita Šeherezáda, je vedle orientální předlohy inspirována bezpočtem zážitků a vjemů z těchto cest.

Barvitý večer skýtá poslední program SOČRu z cyklu „R“ – Rudolfinum. Vedle zmíněného Radka Baboráka je zárukou jeho bravurního uchopení také šéfdirigent Ondrej Lenárd.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu