RadiRo – svátek hudby v Bukurešti

27. srpen 2014

Ve dnech 20.–27. září se hlavní město Rumunska stane hostitelem Mezinárodního festivalu rozhlasových orchestrů RadiRo, a naváže tak na premiérový ročník 2012, na němž se představili BBC Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI a Orchestre Philharmonique de Radio France.

Do Bukurešti tentokrát přijede pět rozhlasových těles (Symfonický orchestr Finského rozhlasu, pražský SOČR, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR, Orchestre National de France a Orchestr Rumunského rozhlasu), s nimiž vystoupí renomovaní sólisté a dirigenti.

Naši rozhlasoví symfonikové se tady představí dvakrát. V pondělí 22. září uvedou pod taktovkou mladého rumunského dirigenta, šéfa rumunského rozhlasového orchestru Tiberiu Soareho, Dvořákův klavírní koncert se sólistou Janem Simonem a Mahlerovu 1. symfonii „Titan“.

O den později pak zahraje SOČR v čele se svým šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem suitu ze Straussova Růžového kavalíra, Burlesku pro klavír od téhož autora s rumunským sólistou Horia Mihailem a do třetice Dvořákovu 7. symfonii d moll.

Festival RadiRo organizuje Radio Romania, veřejnoprávní instituce, která byla založena roku 1928, tedy pět let po zahájení pravidelného rozhlasového vysílání na území Československa.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu