Skladby japonských velikánů v podání SOČRu

31. květen 2016

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Marko Ivanoviće společně se světovými sólisty na japonské nástroje 5. června zahraje jedinečné November Steps Toru Takemitsua.

Na Nové scéně Národního divadla zazní skladby japonských velikánů Hirose Ryoheie a Akiry Nishimury a také našeho Vlastislava Matouška, jehož symfonická skladba zde bude mít světovou premiéru.

Vystoupí dva hráči na šakuhači, tedy japonskou bambusovou flétnu, která původně sloužila zen-buddhistickým mnichům při meditacích, a také hudebník s tradičním nástrojem biwa, což je druh loutny.

Koncert se koná v rámci International Shakuhachi Festival Prague 2016, který se stal nejprestižnější a nejvýraznější událostí japonské hudby v Evropě.

Logo

Spojení tradice a modernity

Jako jediný na světě spojuje zdánlivě vzdálené světy japonské tradiční hudby a západní hudební avantgardy, jejichž přístupy ke zvuku, tichu a rytmu jsou až překvapivě paralelní. Vzniká tím nesmírně zajímavé prolnutí mezi starou hudbou Zenu a aktuálními perspektivami současných skladatelů.

Festivalu se každoročně účastní umělci z Japonska, Evropy, USA a dalších koutů světa. Za deset let se postupně stal významnou vzdělávací platformou pro umělce, hudebníky, akademiky, skladatele, studenty a širší veřejnost. Podporou začínajícím českým skladatelům se festival snaží přispět ke znovunavázání na slávu české skladatelské tradice.

Jeho dlouhodobým cílem je jitřit naše vnímání zvuku na koncertě i v každodenním životě; pozorně se věnovat všem šumům, rachotům i tichu.

autoři: Pražské jaro , ert , International Shakuhachi Festival Prague
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu