Smetana, Dvořák, Wagner i italští autoři

10. srpen 2014

Už při svém nedávném recitálu na MHF Pražské jaro se basbarytonista Adam Plachetka vyznal z obdivu vůči opernímu odkazu Bedřicha Smetany. „Myslím, že zůstává stále nedoceněn, ve stínu Dvořáka – a že si to nezaslouží!“

Na Smetanu nezapomíná ani nyní, kdy se připravuje na natáčení s rozhlasovými symfoniky. Konkrétně padla volba na Vokovu árii z Čertovy stěny „ Jen jediná“. Dále se interpreti chystají nahrát árie A. Dvořáka, R. Wagnera, J. Pauera, V. Belliniho, G. Donizettiho, G. Verdiho a G. Rossiniho.

Devětadvacetiletý Plachetka patří k nejvýraznějším mladým českým pěvcům. V roce 2005 debutoval v Národním divadle v Praze a v následujících letech zde nastudoval několik výrazných rolí, zejména z Mozartova a Händelova repertoáru. Od září 2010 je stálým členem ansámblu Vídeňské státní opery. Představil se rovněž publiku Salzburger Festspiele, Bavorské státní opery v Mnichově, Opery v Nice, Théâtre Royal de la Monnaie v Bruselu, Royal Opera House Covent Garden v Londýně, Musikvereinu ve Vídni, Festpielhausu v Baden-Badene, festivalu v Glyndebourne, Deutsche Oper a Deutsche Staatsoper v Berlíně nebo Teatro alla Scala v Miláně. Příští rok čeká Adama Plachetku další prestižní událost, debut v Metropolitní opeře v New Yorku.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu