SOČR inicioval zrod nové symfonie!

25. leden 2017

Seznámit se s ní můžete na koncertu ve Dvořákově síni Rudolfina 6. února. Letošní šedesátník Pavel Zemek Novák, jeden z nejoriginálnějších současných českých skladatelů, ji zkomponoval na text Františka z Assisi a opatřil ji názvem „Chvála stvoření“.

Koupit vstupenku

Dílo charakterizoval jako unisono pro ženský sbor a orchestr. K monofonní metodě skládání unisono dospěl Pavel Zemek Novák mj. z přesvědčení, že se v avantgardní hudbě 20. století nadužívají disonance. Vokální složku obstarají dámy z Pražského filharmonického sboru pod vedením Jakuba Zichy.

Ty uslyšíme i v další skladbě, zřídka uváděné kantátě La damoiselle élue teprve šestadvacetiletého Clauda Debussyho. Jedná se o zhudebněnou báseň plnou éteričnosti a melancholie, která v lecčem připomíná děj Tristana a Isoldy; je tu neukojitelná touha, propojení lásky a smrti. Však také v době kompozice kantáty byl Debussy velmi okouzlen wagnerovským světem.

Zároveň ovšem leccos chápal odlišně – a místo okázalé a divoké smyslnosti akcentoval s typickým francouzským šarmem jemnost, něhu a tajemné náznaky. Děj líčí, kterak „vyvolená dívka“ pozoruje z nebes svého milence a připomíná krátký čas jejich soužití. Sóla přednesou sopranistka Lucie Silkenová a mezzosopranistka Kateřina Jalovcová.

Po přestávce pak zazní hudba z Petrušky, prostředního ze tří slavných baletů tzv. ruského tvůrčího údobí Igora Stravinského. Petruška je ruská lidová postava, trochu „nešťastník“, trochu „otloukánek“, který vždy dopadne špatně. Miluje Kolombínu, ta však dává předost Mouřenínovi.

Pavel Zemek Novák

Celý děj předvádí kouzelník ve svém loutkovém divadle, které je jednou z atrakcí pouti, kde se vše odehrává. V hudební řeči přinesl Petruška mnoho nového: složité rytmy, nezvykle drsné souzvuky, uplatnění takzvaného městského folkloru s jeho „neučesanými“ melodiemi. Při premiéře měl balet ohromný úspěch – a ten s ním a jeho hudbou kráčí koncertními sály dodnes.

V pondělí 6. února vystoupí SOČR pod taktovkou svého hlavního hostujícího dirigenta Tomáše Braunera. Přímý přenos koncertu ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá ČRo Vltava.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu