SOČR na Pražském jaru i Janáčkově máji

6. květen 2015

Zkraje května nahrávali rozhlasoví symfonikové s basbarytonistou Adamem Plachetkou operní árie a tato aktivita plynule přejde v přípravu na pražskojarní koncert, nazvaný Adam Plachetka uvádí mladé pěvce. Onen večer slibuje čtyřnásobný festivalový debut. Jmenovitě na něm vystoupí sopranistka Michaela Kušteková, mezzosopranistka Simona Mrázová, tenorista Petr Nekoranec a barytonista Roman Hoza, samozřejmě jejich hostitel a ti všichni zazpívají v doprovodu SOČRu s dirigentem Tomášem Braunerem. 23. května ve Dvořákově síni Rudolfina budou na programu árie a ansámbly z oper Mozartových, Donizettiho, Rossiniho či Belliniho.

Na Pražském jaru pak SOČR vystoupí ještě jednou, v neděli 31. května, vlastně u příležitosti dalšího festivalového debutu, tentokrát debutu s taktovkou: Marek Šedivý už s naším orchestrem spolupracoval, potkali se v prosinci minulého roku na adventním koncertu. Ročník 1987, velmi talentovaný a pracovitý, nejen dirigent, ale též výborný klavírista uvede ve spolupráci s hudebníky z Českého rozhlasu skladby Klementa Slavického, Martina Hyblera a P. I. Čajkovského. Ve Smetanově síni Obecního domu vystoupí rovněž hobojista Johannes Grosso, jinak člen Orchestru Philharmonique de Radio France.

Mezi uvedenými dvěma koncerty odjedou dámy a pánové ze SOČRu přímým vlakovým spojením do Ostravy, aby v tamním Domě kultury ukázali, jak zdárně se dokážou popasovat s jazzovými rytmy. Ve skladbách Leonarda Bernsteina, Emila Viklického, Josefa Vejvody a George Gershwina je bude řídit Stanislav Vavřínek a jako spoluúčinkující vystoupí Trio Josefa Vejvody, saxofonista Michal Žáček a klavírista Jonas Vitaud. To vše na Mezinárodním hudebním festivalu Janáčkův máj ve středu 27. května.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu