SOČR představí klasiku na Stalinu!

26. květen 2017

V neděli 25. června v 19.30 hodin představí SOČR klasickou hudbu úplně novému publiku. Pod vedením dirigenta Jana Kučery vystoupí rozhlasový orchestr v Letenských sadech pod kyvadlem s ryze česko-ruským programem, který se právě sem přesně hodí.

Impozantní výhled na město a řeku tentokrát v Letenských sadech z části zakryje pódium, na kterém zahraje více než 50 členů SOČRu hudbu Bedřicha Smetany, Igora Stravinského, Dmitrije Šostakoviče a Petra Iljiče Čajkovského.

Večerní koncert otevře jako smršť letící Pekelný tanec ze Stravinského baletu Pták ohnivák.


Program a obsazení:
Igor Stravinskij
Pekelný tanec z baletu Pták Ohnivák
Bedřich Smetana
Vltava z cyklu Má vlast
Dmitrij Šostakovič
1. věta ze Symfonie č. 9
Petr Iljič Čajkovskij
Květinový valčík z baletu Louskáček
Jan Kučera
Intermezzo z opery Rudá Marie
Petr Iljič Čajkovskij
Slovanský pochod
.
Jan Kučera – dirigent

Atmosféru zapadajícího slunce podtrhne Smetanova symfonická báseň Vltava a s příchodem letní noci zazní část ze Šostakovičovy Deváté symfonie, která byla v roce 1945 premiérovaná v očekávání mohutného vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem. Místo velkého vokálně-instrumentálního díla však zazněla krátká symfonie plná lehkosti, vtipu a tragiky schované pod jízlivou ironii. Úřady následně její další uvádění zakázaly.

Tíži nenaplněného lidského očekávání v Sovětském svazu odlehčí taneční tóny Čajkovského Květinového valčíku a Intermezzo z opery Rudá Marie, skladatele a dirigenta koncertu Jana Kučery.

Ten si za předlohu opery zvolil epizodu z rozhlasového seriálu Tluchořovi Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse s názvem Staliňák, pojednávající o zarytých vyznavačích komunistického režimu, kteří se tajně scházejí v podzemním bunkru pod Stalinovým poníkem.

Open air koncert s letní atmosférou slavnostně uzavře Čajkovského Slovanský pochod.

Přijďte se seznámit s klasikou! Ve světle letního západu slunce pod kyvadlem poznáte, že není čeho se bát.

autor: Ilona Topolová
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu