SOČR uzavře 59. Smetanovu Litomyšl

10. červen 2017

K voňavému času prázdnin patří rozmanité festivaly. Ty, které se soustředí na klasickou hudbu, bývají příjemnou příležitostí pro setkání našich hudebníků s poněkud odlišným publikem, než jaké přichází na jejich abonentní koncerty v Praze.

59. Smetanova Litomyšl vyvrcholí – jak jinak – operním repertoárem. Volba dirigentské osobnosti padla na předního znalce této oblasti, Ondreje Lenárda, který vás společně se svým orchestrem a spojenými brněnskými sbory provede operním královstvím.

Vyslechnete nejslavnější sborové scény a ansámbly z Nabucca, Aidy, Othella, Macbetha, Síly osudu, Sedláka kavalíra, Madam Butterfly, Mefistotela, Fausta, Evžena Oněgina, Dimitrije a Braniborů v Čechách.

Za příznivého počasí bude navíc možné sledovat přenos z koncertu i ve zcela neformálním prostředí Klášterních zahrad – třeba na dece, nad piknikovým košem. Dokonalý poslech přímého přenosu dále zprostředkuje Český rozhlas Vltava, záznam pořídí i Česká televize.

Koncert začíná v 19.30 na Zámeckém nádvoří a vedle SOČRu a jeho šéfdirigenta Ondreje Lenárda se na něm konkrétně podílejí sólisté a hosté Janáčkovy opery Národního divadla Brno, sbor Janáčkovy opery Národního divadla Brno (sbormistr Josef Pančík) a Pěvecký sbor Masarykovy Univerzity Brno (sbormistr Michal Vajda).

Festival Smetanova Litomyšl se letos koná od 16. června do 6. července. Nabízí 36 pořadů – opery, symfonické koncerty, balet i komorní hudbu. Než se vydáte za unikátními uměleckými zážitky do míst s neopakovatelným geniem loci, prohlédněte si stránky smetanovalitomysl.cz. Český rozhlas je hlavním mediálním partnerem festivalu.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu