SOČR v Litomyšli: monumentální Symfonie tisíců

19. červen 2016

Nesmírně náročný úkol čekal rozhlasové symfoniky na jednom z tuzemských hudebních svátků, 58. ročníku Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl.

Mahlerova Symfonie tisíců vyžaduje ohromný provozní aparát. (Na našem největším hudebním festivalu Pražské jaro zněla dosud jen dvakrát, přičemž druhé provedení v O2 Areně se roku 2011 vepsalo do kroniky festivalu jako jeho největší a nejdražší akce.)

Symfonie tisíců. Doslova

Velký pořadatelský sen si v Litomyšli splnili 19. června. Nechyběl při tom SOČR ani Český rozhlas, který večer odvysílal v přímém přenosu včetně předchozí hodinové besedy s interprety a organizátory.

K výjimečnému provedení jednoho ze zásadních děl světové hudební literatury byli dále přizváni sólisté Maida Hundeling, Eva Hornyáková, Kateřina Kněžíková, Terézia Kružliaková, Veronika Hajnová, Lars Cleveman, Jakub Kettner, Peter Mikuláš a pěvecká tělesa: Kühnův dětský sbor se sbormistrem Jiřím Chválou, Český filharmonický sbor Brno Petra Fialy a Pěvecký sbor města Bratislavy, jehož sbormistrem je Ladislav Holásek. Tento ohromný aparát ovládla taktovka Ondreje Lenárda.

Čtěte také

Označení Symfonie tisíců nese Mahlerova 8. symfonie od mnichovské premiéry v roce 1910, při které účinkovalo více než tisíc interpretů. Podle skladatelova záměru jde o dílo „odpoutané od všednosti i od běžného koncertního života“. Texty, které zde uplatnil, měly vyjádřit touhu po světě harmonie, míru a lásky.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu