Symfonický orchestr Českého rozhlasu představí dvě nové nahrávky na CD

8. září 2016

Český rozhlas natočil ve spolupráci se Supraphonem dvě nové nahrávky Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Orchestrální suity Leoše Janáčka nahrál SOČR se světoznámým dirigentem Tomášem Netopilem a komplet všech symfonií Miloslava Kabeláče s dirigentem Marko Ivanovićem. Obě nahrávky vycházejí na CD 23. září 2016.

SOČR stráví nahráváním ve studiu 50 až 70 dní v roce. Jedná se o velmi podstatný pilíř práce rozhlasových symfoniků, který ostatně stál u samého vzniku orchestru před 90 lety.

Dirigent Tomáš Netopil k nahrávce suit ze tří stěžejních oper Leoše Janáčka (Její pastorkyně, Káťa Kabanová, Osud) poznamenal:

Po první janáčkovské desce, která byla ryze symfonická, druhé, která byla vokálně-instrumentální, jsme se rozhodli natočit Janáčkovy operní svity. Je to trošičku antijanáčkovský krok, řekl bych, protože Janáček si zakládal na textu a text byl v jeho dílech alfou a omegou. Veškerá jeho melodika je vlastně zhudebněný text, mluva, plynulý tok řeči. Pustili jsme se tedy trochu na tenký led. Ale bavilo mě to. Výsledek je, myslím si, velice zdařilý. Orchestr je tu využit v celé šíři, v podobné rovině jako v opeře.“

Symfonie Miloslava Kabeláče vydává Supraphon v kompletu čtyř CD. Teprve na této první kompletní nahrávce se posluchačům otevírá možnost ponořit se do hloubky jeho symfonického odkazu.

Orchestrální suity Leoše Janáčka nahrál SOČR se světoznámým dirigentem Tomášem Netopilem

Dirigent Marko Ivanović nahrané dílo glosuje:

„Miloslav Kabeláč je bezesporu po Bohuslavu Martinů největším českým symfonikem 20. století. Kabeláčovy skladby prostupuje memento, neustálá zaťatá pěst, vzdor, hrozba. Motiv, který provází všechny jeho symfonie. Jeho hudba je pro posluchače velmi strhující. Kabeláč otevřel dveře do nových hudebních krajin.“

Díky koprodukcím se Supraphonem má SOČR možnost vydat ty nejlepší nahrávky na CD. Obě nahrávky vyjdou na CD v pátek 23. září.

autoři: Supraphon , SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu