Velké malé zprávy 31. března 2006

31. březen 2006
Velké malé zprávy

Hundertwasserova "pivní věž" v Bavorsku bude dostavěna za rok. Atmosféra Antarktidy se otepluje třikrát rychleji než zbytek Země. V Luxoru objevena hrobka hlavního výtvarníka faraonky Hatšepsut. Italští vědci pátrají ve Florencii po slavné da Vinciho fresce. Sotheby's budou dražit Shakespearovo První folio. V Německu platí čím starší řidiči, tím novější auta.

Jeden z posledních projektů excentrického rakouského architekta Hundertwassera, který zemřel v roce 2000, bude realizován v bavorském Abensbergu. Jde o pitoreskní věž u pivovaru v tomto městě. Oproti původnímu návrhu však bude postavena ve značně redukované formě - jak na výšku, tak na šířku.

Výraznou věž si chtěl pivovar Kuchlbauer postavit jako zdaleka viditelný poutač pro připravovaný zábavní park Pivní svět. Památkáři však s ohledem na historický charakter zástavby města nechtěli o ničem takovém ani slyšet. Spor se táhl i řadu let po umělcově smrti, až nakonec památkáři povolili. Podmínkou ale je, že věž nebude vysoká 70 metrů, jak bylo plánováno, ale nanejvýš polovinu - 35 metrů. Obdobně se musí zmenšit i půdorys stavby.

Ve výšce 25 metrů bude vyhlídková terasa a vrchol věže obsadí zlatá koule o průměru deseti metrů, ve které bude k vidění největší světová sbírka pivních sklenic čítající 4200 kusů. Pod věží bude umístěná pivní terasa, zatímco v sousedství má vzniknout velké dětské hřiště ve stylu Hundertwasserova světa barevných koulí a křivek.

Atmosféra nad Antarktidou za posledních 30 let v zimním období zažívala největší oteplování na planetě. Teploty vzduchu se tam proti průměru Země navýšily přibližně trojnásobně. Vyplývá to z britské studie, která byla dnes zveřejněna ve Spojených státech. Ačkoli oteplování bylo zaznamenáno na řadě míst Antarktidy, zmiňovaná měření prováděná ve výšce nad povrchem po dobu 30 let pomocí meteorologických balonů jsou první, která pokrývají celý kontinent, uvedla britská organizace British Antarctic Survey.

Výsledky jejího výzkumu zveřejnil časopis Science. Zatímco ve zbytku světa za posledních 30 let na každé desetiletí připadá nárůst teploty vzduchu o přibližně 0,2 stupně Celsia, nad Antarktidou to bylo 0,5 až 0,75 stupně za desetiletí.

Další archeologický skvost objevili archeologové na bohatých egyptských nálezištích. V Luxoru byla odkryta pohřební komora Gahutyho, hlavního dekoratéra chrámů i hrobek z doby staroegyptské královny Hatšepsut.

Atrium okolo hrobky, která se nachází na západním břehu Nilu, bylo vybudováno z vepřovicových cihel a sloužilo nejen k předkládání obětin božstvům, ale i jako místo odpočinku pro návštěvníky hrobky, upřesnil nález egyptolog Zahí Havás. Podle něho jde o jedno z největších patií u hrobky, která byla doposud v Luxoru objevena - měří 34 metry.

Na jeho zdech jsou vymodelovány náboženské obřady z doby panovnice Hatšepsut, fakticky jediné faraonky v dějinách starověkého Egypta, a také vysvětlení o architektuře těchto staveb. Nedaleko krypty v hrobce Hory, šéfa mlýnic matky a manželky faraona Amenhotepa I., nalezli badatelé soubor keramických nádob, desky pro společenské hry a dřevěnou truhlu.

Radnice severoitalské Florencie se obrátila na znalce umění s žádostí o pomoc při luštění záhady kolem proslulé fresky Bitva u Anghiari, kterou před staletími namaloval renesanční umělec Leonardo da Vinci. Jako skvostné dílo popisovali tuto největší Leonardovu nástěnnou malbu už jeho současníci a její existence byla známa jen z několika náčrtů a kopií.

Nyní byla při průzkumu florentského Starého paláce objevena tajná zeď, která možná tuto fresku ukrývá. Zeď se podařilo v takzvaném Salonu 16. století paláce lokalizovat loni v létě a tento objev okamžitě oživil naděje, že by proslulá freska označovaná už ve své době za vrchol umění přece jen mohla existovat. Teď má nové poznatky posoudit expertní komise a kromě opětného důkladného probádání konkrétních archivních dokumentů dojde i na sondáže ve zdi.

Čím starší jsou řidiči, tím novější auta řídí. K tomuto zajímavému poznatku došli autoři studie výzkumu trhu, kterou si dala vypracovat v Německu jistá benzinová společnost. V Německu vlastní řidičský průkaz zhruba 52 milionů lidí. Více než deset milionů z nich je starších 60 let a jejich podíl dále pomalu narůstá.

Pro automobilový průmysl je ale právě tato věková skupina stále důležitější, protože podstatně více řidičů z této kategorie vlastní nový vůz než řidiči mladší. Statistické údaje mluví jasnou řečí: v generaci šedesátiletých a starších jezdí novým vozem téměř dvě třetiny řidičů, zatímco ve věkové skupině do 30 let je to jen 13 procent.

Prodej nových aut přitom v Německu v posledních letech dost vázne, protože majitelé si svá auta ponechávají v průměru déle než dřív. Nyní jezdí po německých silnicích auta, která jsou v průměru osm let stará.

Britská aukční síň Sotheby's oznámila, že bude 13. července dražit výtisk Shakespearova Prvního folia z roku 1623. Odhadovaná cena je 2,5 milionu liber, tedy asi sto milionů korun. První folio komedií, her a tragédií Williama Shakespeara je vůbec první sebrané vydání her alžbětinského dramatika. Bylo jich tehdy vytištěno jen 750, dodnes jich zbylo asi 300.

V soukromých rukou jich je nyní jen šest. Literární věda označuje První folio za jednu z nejdůležitějších knih anglicky psané literatury. Nově prodávané První folio je na rozdíl od některých jiných zcela neporušené a má dosud i původní vazbu. I proto je jeho cena tak vysoká.

V říjnu 2001 prodala aukční síň Christie's v New Yorku výtisk Shakespearova Prvního folia za téměř pět milionů liber / 200 milionů korun/. To byl rovněž neporušený výtisk, srovnatelný s tím, který má nyní na prodej Sotheby's.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu