S Tomášem Braunerem o houslích, Václavu Hudečkovi a nejbližších projektech se SOČRem

10. březen 2015

(úryvky z rozhovoru přinesl Týdeník Rozhlas ze dne 23. března v rubrice „Radioraport“)

V hlavní roli 30. březnového večera v Obecním domě budou housle. Dokázal byste vyjádřit pocity, připomenout vjemy a zážitky, které si s tímto nástrojem spojujete?

Vždy znovu si uvědomuji, jak rozmanité mohou housle být. Jsou pro mě dokonalým nástrojem, neuvěřitelně tvárným, zvukomalebným. Jak se na nich dá měnit barva a síla tónu! Nabízejí celou škálu možností, jak tvořit tón či potřebné zvuky dle předpisu skladeb. Zároveň obdivuji virtuozitu houslistů, která mnohdy nezná hranic. A žasnu, kolik je jenom u nás mladých nadějných virtuosů, kteří se úspěšně prosazují v tuzemsku i ve světě. Především si ovšem tento nástroj spojuji se svou krásnou ženou, houslistkou.

Jestli příslušníci našeho národa nezaváhají při jmenování známého houslisty, pak je to díky Václavu Hudečkovi. Vybavíte si, kdy jste ho poprvé zaznamenal vy?

Už jako malý kluk jsem miloval a stále dokola si pouštěl LP desku s houslovými koncerty Petra Iljiče Čajkovského a Jeana Sibelia právě s Václavem Hudečkem. Pro mě je to nepřekonatelná nahrávka.

Předpokládám, že už jste spolupracovali. Při jakých příležitostech?

Ano. Před třemi lety jsem se potkal nejen s Václavem Hudečkem, ale i s dalšími skvělými interprety, které tentokrát uslyšíme v Obecním domě, tedy Petrem Matějákem, Janem Mráčkem a Josefem Špačkem, na hudebním festivalu Svátky hudby. Jsem za to moc rád a upřímně si vážím toho, že jsme s Václavem od té doby přátelé a měli jsme už řadu dalších společných vystoupení.

Sezona 14/15 vám mj. přinesla titul – a zejména činnost! – hlavního hostujícího dirigenta SOČRu. Co všechno jste společně zvládli?

Zahajovací koncert nové abonentní řady SOČRu v Obecním domě s podtitulem „Nové horizonty“, koncert v Rudolfinu se Štefanem Kocánem, Václavem Hudečkem a Jitkou Hosprovou nebo předvánoční „Bizet Gala“ s pěvci Jolanou Fogašovou, Svatoplukem Semem a Richardem Samkem v Kongresovém centru.

Které z nadcházejících projektů pro vás znamenají příjemné úkoly, či přímo výzvy?

Jeden obzvlášť velký projekt mě zaměstnává – a naplňuje – právě v těchto dnech: Se SOČRem jsme zahájili natáčení kompletních klavírních koncertů Bohuslava Martinů s našimi předními pianisty. Jde o náročný úkol rozplánovaný do celého roku (ostatně každý „Martinů“ představuje pro dirigenty velkou výzvu). Snad se dílo vydaří a můžeme se už teď těšit na výsledek v podobě kompaktního disku, který by měl vyjít v závěru roku 2015.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu