Úvodní slovo Jakuba Čížka, ředitele SOČRu

24. duben 2017

Vážení a milí přátelé SOČRu,

hudba je dar, který dokáže změnit život. Umí lidi sbližovat, rozveselit, pohladit na duši, má však také sílu jitřit emoce, vzrušovat anebo vzdělávat a kultivovat. My v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu se Vám snažíme ukázat všechny polohy, které lze v její symfonické podobě objevit.

V 91. sezoně Vám po vzoru sezony předchozí nabízíme tři koncertní řady. Jsme velmi rádi, že si k Vám postupně našla cestu řada „N – Nové horizonty“, mající za cíl naše koncerty popularizovat a představit SOČR i jeho nepravidelným posluchačům.

S velkým zájmem se u Vás setkala komorní řada „S – Tady žije SOČR“ ve Studiu 1 Českého rozhlasu, ve které s radostí pokračujeme. Hlavním pilířem ovšem pro nás všechny zůstává koncertní řada „R – Když klasika je vášní“ v Rudolfinu se svými dvanácti koncerty.

V nové sezoně Vás čekají veledíla světového repertoáru od Čajkovského, Beethovena, Janáčka nebo Berlioze. Vedle známých děl se pro Vás pokusíme objevit kompozice méně známé a méně uváděné, například od Strausse, Zemlinského, Ligetiho nebo Dukase. Velký podíl v sezoně zaujímá česká hudba a těšit se můžete i na světovou premiéru českého autora.

Rezidenčním umělcem 91. sezony SOČRu se k naší velké radosti stal český basbarytonista Adam Plachetka, který se představí celkem na třech koncertech, pokaždé v jiné roli. Sezona však skýtá mnoho dalších příležitostí vidět na pódiu se SOČRem další světové hvězdy. Za všechny si dovolím uvést violoncellistu Stevena Isserlise, na kterého se osobně velmi těším. Právě violoncello je pro mě hudebním nástrojem, který díky svému rozsahu, barvě zvuku, ale i možnostem hry dokáže vyvolat široké spektrum nálad a pocitů, tolik slušících hudební řeči.

Věřím, že v nové sezoně naleznete zalíbení a budete se těšit nejen z hudby, kterou dobře znáte, ale také ze skladeb, které pro Vás budou příjemným překvapením.

Na setkávání s Vámi v koncertních sálech se srdečně těší

Jakub Čížek, podpis
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu