Situace na českých a moravských řekách stále napjatá

Rozvodněné řeky vyhánějí další lidi z domovů. V Olomouci evakuovali po půlnoci obyvatele z částí Chomoutov a Černovír, které ohrožuje řeka Morava. Před hrozící velkou vodou by se mělo v obou místních částech odebrat do bezpečí skoro 2000 lidí. Na Olomoucku a Litovelsku platí od večera stav nebezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hladina v Mělníku

Hladina v Mělníku | Foto: Martin Hromádka

Nejohroženějšími oblastmi jsou podle krizového štábu Jihomoravského kraje obce od Hrušovan po Nové Mlýny, od Hodonína po Lanžhot a koryto řeky je plné také v Židlochovicích.

Zatímco v dolních částech povodí Dyje a Moravy lidé s obavami očekávají, co se stane v nadcházejících hodinách, ve Vranově nad Dyjí už začínají odstraňovat škody po povodních. Řeka se v obci uklidňuje.

S vypětím všech sil bojují s velkou vodou lidé z Jevišovky na Břeclavsku, kde se na polích spojily proudy rozbouřené Dyje a řeky Jevišovky, které vytvořily jezero na 500 hektarech. Nedaleké vodní dílo Nové Mlýny vypouští rekordních 550 metrů krychlových za sekundu. Je to největší odtok v jeho dosavadní historii.

Kromě Lužnice a Nežárky jihočeské toky klesají

V noci na sobotu kulminovaly Otava, horní tok Vltavy i Malše. Stoupá však hladina Lužnice a Nežárky, která zaplavuje stovky domů ve Veselí nad Lužnicí. Starosta Veselí Petr Hynek dnes vyhlásil nucenou evakuaci šesti ulic. V Lásenici vzrostla hladina Nežárky od večera do dnešních 08:00 o 30 centimetrů.

Stoupá také hladina Labe v Ústeckém kraji. Přímo v Ústí nad Labem ráno vodohospodáři naměřili 835 centimetrů, do zítřka by Labe mělo vystoupat na 8 metrů 60 centimetrů. V Děčíně řeka zaplavila kruhový objezd na labském nábřeží a znemožňuje průjezd po okolních komunikacích. Odříznuté od okolního světa zůstává už druhý den Hřensko

V Praze stále platí 2. povodňový stupeň. Hladinu Vltavy by ale mohlo zvednout postupné upouštění vody z Orlické přehrady. Pražská povodňová komise věří, že nebude nutné vyhlásit třetí stupeň povodňové aktivity.

Povodně si vyžádaly už pět lidských životů

Obětí rozvodněné Moravské Sázavy se pravděpodobně stal pětapadesátiletý bezdomovec ze Zábřehu na Šumpersku. Jeho tělo se našlo dnes ráno v zábřežské místní části Ráječek v tůni naplavené řekou. Příčinu smrti určí soudní pitva. V úterý se utopil pětiletý chlapec v Boňově na Třebíčsku. Ve středu utonuli dva muži v autě, které sjelo do rozvodněné Ohře v Terezíně. Ve čtvrtek zemřel pravděpodobně na infarkt ve Veselí nad Lužnicí pětačtyřicetiletý muž, který stěhoval nábytek z domu ohroženého povodní. Týž den se zřejmě utopil sedmapadesátiletý muž v rozvodněné Sázavě v Krhanicích na Benešovsku. Převrátil se s ním nafukovací člun.

Více na SPECIÁLU Povodně 2006.

Milan Kopp, Josef Suk, Martina Vodičková, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme