Moravské a české toky dál hrozí

Voda zatopila stovky domů ve Veselí nad Lužnicí, kde muselo být už evakuováno šest ulic. S obavami sledují vývoj také lidé v povodí Moravy - po noční evakuaci osmi desítek lidí v Olomouci bude zřejmě muset své domovy opustit i část obyvatel Litovle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavové jezero

Záplavové jezero | Zdroj: ČTK

Obří jezero nadále ohrožuje obyvatele Jevišovky na Břeclavsku a nedalekých Hrušovan. Jezero se vytvořilo spojením proudů rozvodněné Dyje a řeky Jevišovky. Hrušovany nyní ohrožuje další vodní plocha vznikající uvolněním laguny u Hevlína.

Voda z rozbouřené řeky Moravy zcela sevřela hřebčín Moravské Nové Vsi. V jeho stájích je uvězněno 50 zvířat, z toho deset vysoce březích klisen. Převoz zvířat není možný. Krizovou situaci se zatím podařilo zlepšit vytvořením dvou kanálů, kterými teď voda z obřího jezera odtéká do nedaleké řeky Kyjovky. Stáj je důkladně utěsněna.

Z Nových mlýnů už odtéká každou vteřinu 600 kubíků vody. Přestože jde o nejvyšší množství v historii nádrží, ty se už začaly znovu naplňovat. Při současné výši přítoků by vystačily na zadržení vod z horního toku Dyje přibližně dva dny. Stav hladiny na řece pod nádržemi je vážný ale stabilní, voda totiž intenzivně přetéká do poldrů u Bulhar a Lednice.

V části Pardubicka vyhlášen stav nebezpečí

Tichá Orlice začala ohrožovat obce na svém toku. Jen v samotné Chocni je podle hasičů zatopeno několik set sklepů. Povodňová komise Pardubického kraje proto doporučila hejtmanovi, aby kvůli záplavám vyhlásil v části regionu stav nebezpečí. Platí pro území s obcemi Choceň, Plchovice, Újezd u Chocně a Zářecká Lhota.

O podobném kroku uvažuje také ústecký hejtman Jiří Šulc. Hladina Labe stoupá sice pozvolna, ale zhoršuje se situaci na Ohři. Lidé mají strach, že by se mohlo vytvořit jezero na soutoku řek u Litoměřic, jako tomu bylo při povodních v roce 2002. Stoupající hladinu mohou očekávat na středním a dolním Labi. Ústím nad Labem má v neděli protékat 2500 metrů krychlových vody na sekundu a hladina dosáhnout 860 centimetrů. Tyto předpovědi ovšem vycházejí z předpokladu, že vodohospodáři budou v Praze udržovat průtok do 1500 metrů krychlových za vteřinu. Pokud by se průtok metropolí zvýšil, změnila by se i prognóza pro dolní Labe.

Dramatické probuzení zažili obyvatelé Veverské Bítýšky. Hladina řeky tam nad ránem stoupla na 359 centimetrů a zalila asi 10 domů. Současně spodní vody zaplavily sklepní prostory v přibližně dvou stech domech. V tuto chvíli je situace stabilizovaná, lidé ale bojují s následky.

Více na SPECIÁLU Povodně 2006.

Milan Kopp, Zuzana Bančanská, Veronika Malá, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme