Michael Verner

Člen skupiny Fagoty

Pocházím z rozvětveného muzikantského rodu a v SOČRu působím od roku 1983 jako fagotista. Pocházím z Prahy, zde jsem vyrostl a vystudoval hru na fagot na Pražské konzervatoři u profesora Jiřího Formáčka, posléze i Akademii můzických umění - ve třídě profesora Františka Hermana.

Během studia jsem byl zaměstnán dva roky v Činohře ND, krátce v Městských divadlech pražských. Na toto období vzpomínám rád. Kontakt se skvělými herci, jako byl pan Kemr, Hrušínský, Bartoška nebo paní Medřická a Hlaváčová, byl nesmírně obohacující.

V SOČRu působím 33. sezónu. Jsem tedy momentálně - jak si dělají moji mladší kolegové legraci - nejstarším žijícím aktivním hráčem fagotové skupiny...takový "totem " :-) V tomto tělese jsem poznal též řadu mých starších spoluhráčů, kteří mne zasvětili do celé řady fines orchestrální hry.

Jaký je můj nástroj?
Mou muzikantskou profesí je FAGOT - dřevěný dechový nástroj s krásným zvukem, vskutku obrovským rozsahem a výrazovými možnostmi. Jako kluk jsem nechápal, jak na něj může někdo hrát. Působil na mne podivně až lehce děsivě… :-)

V naší skupině používáme většinou fagoty z dílny německého výrobce s českými kořeny - od firmy Püchner z Nauheimu. Ten "můj" mazlík slouží již 16. sezónu a jsem s ním velmi spokojen.

Jaký byl můj dětský sen?
Padne-li otázka na klučičí sny... tak... nikdy jsem nechtěl být profi hudebník :-) To přišlo až později… Měl jsem hodně zájmů a rozhodování "kam se mnou" nebylo lehké... snad medicína nebo přírodní vědy - sbíral jsem zkameněliny, brouky, choval rybičky a ku zděšení mé maminky také pavouky... hrál na klavír a kreslil, asi dva roky vesloval, přes 15 let hrál v souboru Symposium Musicum na historické nástroje... a dost z těchto zálib mi zůstalo.

Co mě baví?
Toulky přírodou, příroda živá i neživá - hmyz, fosilie, hvězdy, docela rád kuchtím. Komorní hudba (jsem členem dechového kvinteta Musica per Cinque a rodinného souboru Verner Collegium) a též aktivní hra na varhany - působím přes 15 let jako varhaník.

Sledujte nás