2012 II. kategorie – Komponovaná publicistika do 30 minut

4. únor 2013

Ve čtvrtek 8. listopadu 2012 skončil na Ždáni u Slap XXI. ročník přehlídky rozhlasové publicistiky a dokumentu REPORT 2012, kterou pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, o. s., ve spolupráci s Českým rozhlasem a dalšími partnery. Obou etap (jarní i podzimní) se zúčastnila bezmála stovka soutěžících. Přítomni byli také studenti, rozhlasoví teoretikové a slovenští rozhlasoví kolegové.

První soutěžní den třídenní přehlídky patřil komponované publicistice od 10 do 30 minut. Do této kategorie patří důsledně obsahově a formálně rozvinutá zvuková reportáž, rozhlasové pásmo a všechny jeho aplikace včetně feature v jeho publicistické podobě, kompozičně vystavěný rozhovor, koláž rozhlasových publicistických forem aj.

I. cena – Cena Jiřího Hrašeho - Lenka Svobodová - Zákon nestačí - s předsedkyní Nejvyššího soudu ČR Ivou Brožovou tak, jak ji neznáte
V kategorii komponované publicistiky do 30 minut zvítězila a Cenu Jiřího Hrašeho si odnesla Lenka Svobodová za portrét předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Ivy Brožové nazvaný „Zákon nestačí“. Otec doktorky Brožové byl válečným letcem v Anglii, dědeček vlivný národní socialista, nacisty preventivně vězněný v Buchenwaldu a strýc byl vězněn komunistickou justicí. Jak se tedy Iva Brožová s za komunismu vůbec dostala k právničině? A jak se stala soudkyní? Proč se nechala pokřtít tajně svěceným biskupem katolické církve? A jak o mnoho let později prožívala nový střet se státní mocí, především svůj spor s Václavem Klausem? V pořadu uslyšíte mj. zvukové záznamy z rodinného archivu Brožových z 80. let minulého století a také manžela paní doktorky, brněnského advokáta JUDr. Jaroslava Brože.
ČRo 6 pro ČRo 2

Lenka Svobodová, Miroslav Buriánek a Radim nejedlý, Report 2012

II. cena - Tomáš Černý - Prázdniny s hudbou
Druhé místo získal publicistický feature, hravá reportáž z dětského tábora mladých hudebníků z vltavského cyklu Prázdniny s hudbou. Tomáš Černý natáčel na letním táboře pořádaném napajedelskou ZUŠ Rudolfa Firkušného s akcentem na prezentaci zábavného i účinného přístupu k hudební výchově .
ČRo 3 - Vltava

Tomáš Černý, Report 2012

III. cena - Ivan Studený – Cesta kříže
Pořad z cyklu Dobrá vůle o životním údělu a práci restaurátora litinových křížů Martina Šeráka českobudějovického autora Ivana Studeného obsadil třetí místo. Litinové kříže symbolizují smrt i naději ve věčný život, ale jsou také dokladem zaniklých technologií a svědky zapomenutých hodnot, které se vytratily ze života současné společnosti.
ČRo 6 pro ČRo 2

Ivan Studený

Spustit audio