2013 II. kategorie – Komponovaná publicistika do 30 minut

10. prosinec 2013

Podzimní rozhlasová přehlídka Report proběhla ve Ždáni na Slapech 8.- 10. října 2013

I. místo – Cena Jiřího Hrašeho
Jiří Hubička - Fonogramy – Diskuse nad uměleckým dílem
Se zřetelem na Debatu o filmu Hoří, má panenko
„To je nějaké nedorozumění! Jasně jsem řekl: bude tam, až se zhasne, tak ti, co to sebrali, to odnesou na své místo! A ne obráceně!…“ Tyto věty patří k jedné z klíčových scén českého filmu Miloše Formana Hoří, má panenko. V pořadu Fonogramy nejde však zdaleka jen o připomínku tohoto slavného filmu z r. 1967. Jeho jádrem je nahrávka besedy, která
o tomto filmu proběhla ve vysílání ČsRo na jaře roku 1968. Diskuse v mnohém pozoruhodná, přinášející svědectví o často velmi složitém přijetí uměleckého díla v prostředí tehdejší společnosti.
Archivní a programové fondy, Český rozhlas Praha

II. místo
Pavel Polák a Lubomír Smatana - 365 mrtvých jako dní v roce
O poválečném masakru Němců v Rovensku pod Troskami.
Autoři vypátrali svědka a účastníka druhého největšího masakru v Československu, při kterém zahynulo 365 Němců. V pořadu hledají jeho podíl na smrti civilistů a ozbrojených vojáků a důvody, které k hromadné popravě před školou v Rovensku pod Troskami vedly.
Český rozhlas Plus

III. místo
Filip Černý a Ivan Studený - Dobrá vůle – Šel jsem dlouhými cestami
Pořad je věnován 70. výročí uzavření romského koncentračního tábora v Letech. Autoři vzali skupinu romských teenagerů z českobudějovického sídliště Máj a vydali se přímo na místa, kde bylo od roku 1942 internováno více než třináct set mužů, žen a dětí romského etnika. V pořadu jsou úryvky z knihy sebraných svědectví českých Romů, kteří přežili – Tíživé mlčení – amerického historika Paula Polansky.
Český rozhlas České Budějovice

Spustit audio